ceturtdiena, 2013. gada 28. novembris

Semināra "Būves informācijas modelēšana" apskats



Šodien ar vairākiem darba kolēģiem apmeklējām InfoEra organizēto semināru par un ap BIM. Izpētot iepriekš publicēto programmu, radās diezgan liela interese paklausīties, kādā līmenī tad šīs tehnoloģijas ir Latvijā. Programma bija diezgan plaša un tai vajadzēja ietvert plašu speciālistu loku no dažādām būvniecības nozarēm. Kopumā varu teikt, ka pasākums ir izdevies un, cerams, ir sākumpunkts plašākas BIM kustības uzsākšanai.
Īsumā gribu izteikt arī savu viedokli par katru no dalībniekiem, kas uzstājās, norādot kādi tad, manuprāt, bija galvenie trūkumi un pozitīvie iespaidi.

Sākšu ar Kristapu Miķelsonu. InfoEra Latvija pārstāvis, kura prezentāciju klausos jau trešo reizi. Viņš ir organizējis prezentāciju arī manā darba vietā un varu teikt, ka visās reizēs tās ir bijušas, manuprāt, slikti sagatavotas un nesaistošas. Runai, kas orientēta uz BIM izskaidrošanu un reklamēšanu, būtu jābūt ieintriģējošai nevis, kā apkārtējie novērojumi liecināja, miegu izraisošai. Visu cieņu par centību Latvijā bīdīt ar BIM saistītos jautājumus, bet ar tik sliktu sagatavotību un prezentēšanas spējām tas būs ļoti grūti. Protams, arī neskaitāmās tehniskās problēmas lika uzdot jautājumu, vai vieglāk nebija iepriekš ierakstīt video, kuru parādīt semināra laikā, nevis cilvēku dārgo laiku izniekot ķibeļu novēršanai.

Simon Gillis -  K.Miķelsons varētu pamācīties runas spējas no šī cilvēka. Ļoti labi sagatavota prezentācija par Autodesk produktu jaunumiem, izskaidrota saprotamā un interesantā veidā. Protams, arī šīs prezentācijas laikā nebeidza vajāt tehniskas problēmas.

Reinis Gaigalis - teicami sagatavota prezentācija un tās pasniegšana. To noklausoties radās pārliecība, ka Latvijā tomēr ir cilvēki, kas spēj izskaidrot šīs tehnoloģijas saprotamā veidā. Ļoti ieinteresēja ideja par BIM rokasgrāmatas veidošanu, kas mani pamudināja iegūt no Reiņa kontaktinformāciju un ceru, ka nākotnē izveidosies sadarbība.

Diskusijas - šī daļa bija veltīta jautājumiem un atbildēm no dažādu speciālistu puses. Šī daļa noteikti varēja būt garāka, jo jautājumu bija daudz un arī atbildētāji bija samērā zinoši. Sākumā tika noskaidrots, ka tikai 10% no klausītājiem ikdienā strādā BIM, tādēļ jautājumi šiem speciālistiem bija ļoti vispārināti un netika pārrunātas, piemēram, konkrētākas problēmas Revitā vai citās programmās.

Jevgenijs Kolupajevs un Tero Kautto. Abi šie cilvēki pārstāvēja Somu firmu Sweco. Vislielāko uzmanību piesaistīja tieši Tero, kurš izklāstīja Somijā lietoto COBIM 2012 standartu. Pēc šīs prezentācijas bija skaidrs, cik ļoti tālu Latvija ir atpalikusi arī šajā jomā un cik daudz mums ir jāizdara, lai tādu līmeni kādreiz sasniegtu. Un atkal jau mums ir iespēja neizgudrojot neko jaunu, bet vienkārši ieviest tādus pašus principus arī Latvijā. Jācer, ka šis seminārs būs sākumpunkts šādai iecerei.

Pēdējā prezentācija, kuru vadīja Edgards Mucenieks un Kristaps Miķelsons, manuprāt, bija pilnīga izgāšanās. Protams, ir apsveicama centība parādīt BIM iespējas Latvijā, bet ne tādā viedā, ka, iespējams, daži klātesošie pēc šī redzētā vēl gadus 5 par BIM negribēs neko dzirdēt.

Paldies, organizatoriem un tiem, kas uzstājās. Jāatdzīst, ka tomēr pārsteidza tas, cik zemā līmenī Latvijā šīs tehnoloģijas šobrīd ir un jācer, ka turpmākie semināri būs jau kuplākā skaitā un ar atsevišķām nozarēm veltītām diskusijām.
 Ja, kāds no seminārā iesaistīajiem cilvēkiem lasīs šo rakstu, tad ceru, ka tie uztvers manu kritiku kā pamudinājumu censties vēl labāk un saprotamāk pasniegt to, ar ko paši un arī es cenšas nopelnīt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru