otrdiena, 2014. gada 4. marts

BIM standarti

Pēc iepriekšējos rakstos apskatīto pilotprojektu pabeigšanas tika izvirzīts jauns mērķis - uzņēmuma BIM standarta izveide.
Ir skaidrs, ka bez šāda standarta nav iespējams nodrošināt veiksmīgu projektēšanas procesu. Šobrīd mūsu BIM grupa ir pabeigusi standarta "Alfa" versijas izveidi. Nākamais uzdevums ir to pārbaudīt ar testa projektu un pēc tam jau ieviest kopējai lietošanai.
Interneta plašumos ir atrodami daudz un dažādi gan uzņēmumu, gan valstu BIM standarti. Daļu no tiem, rakstot savu standartu, nācās izlasīt, un šajā rakstā apkopošu informāciju par noderīgākajiem.


Šis ir Somijas nacionālais BIM standarts, kas sastāv no 13 daļām. Katra no daļām veltīta kādam no projektēšanas procesiem, piemēram, arhitektūra, kvalitātes nodrošināšana utt.
Šajā standartā ir daudz noderīgas informācijas – dažādi kontroles dokumentu (BIM checklists) piemēri, BIM modeļa satura saraksti dažādām projekta fāzēm.
Apskatot citu valstu standartus, tomēr secinājām, ka šis standarts ir pārāk „izstiepts” un satur ļoti vispārīgu informāciju, un ka tas nav piemērots kā bāze uzņēmuma iekšējam standartam.
InfoEra mājaslapā ir pieejams COBIM pirmās daļas tulkojums latviešu valodā.


Lielbritānijas BIM standarts sastāv no galvenās daļas, konkrētu programmu (Revit, Bentley, ArchiCAD) un citu dokumentu pielikumiem.
Uz šī dokumenta bāzes izvēlējāmies taisīt savu BIM standartu. Tā kā strādājam Revit programmā, tad ļoti noderīgs bija arī UK Revit protokols.
Šajā standartā ir viegli orientēties un tas daudz labāk nekā COBIM apraksta kā risināt dažādas ar BIM saistītās problēmas un kā veiksmīgi organizēt savu darbu.
Lai gan UK Revit protokolam ir iznākusi 2. versija, pirmā, manā skatījumā, ir pilnīgāka un labāk saprotama.
Arī pieejamie pielikumi ir noderīgi, piemēram, BIM darba uzdevuma izstrādēi, savietoto modeļu sadursmju pārbaudes dokumentu noformēšanai.


Šis standarts ir līdzīgs UK BIM protokolam, tomēr nav tik viegli uztverams. Tas satur daudz dažādu ieteikumu, kas būtu jādara, ko būtu jāapspriež, bet ne konkrētus uzdevumus kā UK protokols.
Standarts ir arī sava veida reklāma specifikāciju izstrādes programmai „COBie”. BIM darba uzdevuma pielikums arī nav ne tuvu tik saprotams, kā COBIM, UK vai tālāk apskatītajam Singapūras standartam.


Manuprāt, šo nevarētu nosaukt tieši par vispārīgu Revit standartu, bet gan Revit „families”, jeb saimju izveidošanas pamācību. Šajā ziņā tas ir ļoti noderīgs dokuments un sava uzņēmuma saimes tiks veidotas, izmantojot tieši šī dokumenta nosacījumus. Pie šī standarta pievienots arī rekomendējamais koplietoto parametru „shared parameter” fails.

Šis standarts ir ļoti līdzīgs UK BIM standartam, bet arī šajā dokumentā ir atrodami noderīgi pielikumi - BIM darba uzdevums un citi dokumenti.
Singapūras Revit, Bentley un ArchiCAD veidnes (templates) un to pamācības ir atrodamas šajā lapā.


Mana kolēģe apskatīja arī Amerikas BIM standartu, bet līdzīgi kā COBIM tas ir pārāk vispārīgs un tādēļ to neizmantojām. Sarakstu ar šiem un vēl citiem standartiem var apskatīt šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru